Werken aan goed en betaalbaar wonen in elke gemeente

10 september 2023

Werken aan goed en betaalbaar wonen in elke gemeente

Eind juni hebben wij met de gemeente Midden-Drenthe, Actium en huurdersorganisaties Samen Sterk en MEVM de nieuwe prestatieafspraken getekend. In de ‘Meerjarige prestatieafspraken 2023- 2027’ hebben we gezamenlijk afspraken gemaakt. Dit gaat onder andere over de betaalbaarheid, leefbaarheid, nieuwbouw en verduurzamen van sociale huurwoningen in de gemeente Midden-Drenthe. Deze prestatieafspraken maken wij in alle gemeenten waar wij actief zijn.

Samen met de gemeenten, collega-woningcorporaties en de huurdersverenigingen maken wij prestatieafspraken. Deze afspraken maken we iedere vier jaar. De meerjarige prestatieafspraken zijn ontstaan vanuit de woningwet. Hierin leggen we vast welke inzet er door de verschillende organisaties wordt gedaan op het brede vlak van wonen. Denk daarbij aan afspraken over de bouw van nieuwe woningen, over het verduurzamen van woningen, over de inzet voor specifieke doelgroepen en mogelijkheden om bewoners langer zelfstandig thuis te laten wonen.

Samen afspraken maken

Om deze afspraken op papier te zetten, gaan de organisaties in gesprek. Tot een paar jaar geleden werd het maken van deze afspraken niet samengedaan. Dat moest anders. Sinds een paar jaar maken we de afspraken gezamenlijk. In het proces zijn we gelijkwaardige partners. Iedere organisatie kijkt hoe die kan meehelpen bij de afspraken. De gemeente vanuit lokaal beleid. De corporaties vanuit de sociale huur. En de huurdersverenigingen namens de huurders. 

Ramon Hoogeveen, Strategisch beleidsadviseur Woonservice
Ramon Hoogeveen, Strategisch beleidsadviseur Woonservice

Op een goede manier afspraken maken

Ramon Hoogeveen, Strategisch beleidsadviseur bij Woonservice: “Wij zijn actief in zeven gemeenten. In alle gemeenten willen wij op een goede manier afspraken maken. In de gemeenten waar we veel woningen verhuren, zijn we sterk betrokken bij het woonbeleid en de prestatieafspraken. Er zijn ook een paar gemeenten waar we minder woningen verhuren. Daar hebben we dus ook minder invloed op de gehele woningmarkt. In die gemeenten zijn andere corporaties meer actief. Met hen zorgen we ervoor dat ook in de gemeenten waar wij minder actief zijn goede afspraken komen. Zo zorgen we samen voor kwalitatieve en betaalbare woningen in alle gemeenten.”

Jaarplan

De prestatieafspraken maken we voor meerdere jaren. Om die reden maken we ieder jaar ook een jaarplan. In dit plan bepalen we welke activiteiten in dat jaar extra aandacht krijgen. Zoals een plan over het aantal zorgwoningen of een toekomstplan voor een dorp of wijk.

We blijven steeds in gesprek

Ramon: “In iedere gemeente komen we een aantal keer per jaar samen. Tijdens de overleggen bespreken we de stand van zaken en checken we de gemaakte afspraken. Blijkt dat we ergens moeten bijsturen, dan doen we dat. De ene keer doen we dat met het jaarplan. En een andere keer nemen we de wensen mee in het opstellen van de nieuwe meerjarige prestatieafspraken.”

Peter Vereijken, voorzitter van huurdersvereniging Samen Sterk
Peter Vereijken, voorzitter van huurdersvereniging Samen Sterk

De stem van de huurders

Ook voor onze huurdersvereniging Samen Sterk zijn de prestatieafspraken een belangrijk middel. Peter Vereijken is voorzitter van huurdersvereniging Samen Sterk en betrokken bij het maken van de prestatieafspraken van Woonservice. Peter: “Het is goed dat ook de huurdersvereniging partner is bij het maken van de prestatieafspraken. Tijdens de gesprekken zorgen wij ervoor dat we de stem van de huurders laten horen. Want wonen is meer dan een huis met een dak. We zorgen ervoor dat er ook oog is voor het sociale domein, zoals leefbaarheid en langer zelfstandig thuis wonen. Tijdens het maken van de afspraken, trekken we op als gelijkwaardige partijen. We vullen elkaar aan. We mogen meepraten over onderwerpen en er wordt echt naar ons geluisterd. Dat komt door het vertrouwen dat er is.”