Tuin

Werkt u graag in de tuin? Of kan u wel wat tuintips gebruiken? Wij nemen u graag mee op tuinavontuur. Houd deze pagina en onze sociale media in de gaten voor leuke tips, weetjes en tuininspiratie.

Is uw tuin al herfstklaar?

Officieel begint de herfst op 23 september. Dat lijkt nu nog ver weg, maar voor je het weet is het zover. Regen, kou, wind, vallende bladeren, de herfst is een pittige periode voor uw tuin. Wilt u ook volgend jaar weer volop van uw tuin genieten, dan doet u er goed aan de tuin herfstklaar te maken.

Het gras
In de herfst krijgt het gazon het zwaar te verduren met alle regen en kou. Houd het gras daarom ook zoveel mogelijk bladvrij en geef de tuin eind oktober nog een laatste maaibeurt. Maar maai het niet te kort, want dat zorgt ervoor dat het onkruid en mos sneller gaat groeien. U kan eventueel wat gras zaaien, de bodem is nog lekker warm en daardoor heeft u snel resultaat.

Snoeien
In deze periode zijn de hagen gestopt met groeien. Geef ze daarom voor eind september een flinke snoeibeurt. Zo weet u zeker dat de planten er weer even tegenaan kunnen. Snoei de liguster, de beuk en de conifeer taps toe: de onderkant breder dan de bovenkant. Het licht kan dan ook goed bij de onderste takken komen.

Bloembollen planten
De herfst is erg geschikt voor het planten van bloembollen. Doe dit uiterlijk in oktober. Zo kunnen de bloembollen nog even aansterken voordat de winter komt.

Moestuin
De moestuin liefhebber kan dit seizoen nog volop courgettes, pompoenen en tomaten oogsten. En het is het ideale seizoen voor andijvie, winterpeen, spinazie en veldsla.

Duurzaam tuinieren?

We zijn bij Woonservice druk bezig met het verduurzamen van woningen, maar ook in de tuin kunnen we duurzaam bezig zijn. Bijvoorbeeld door regenwater op de te vangen of om te kiezen voor meer groen in de tuin in plaats van steen.

Wanneer we meer groen in onze tuin hebben vangen we het water beter op. En dat is ook weer goed voor het grondwater, want grondwater wordt namelijk weer gebruikt voor drinkwater. Daarnaast zijn bloemen en planten weer goed voor vogels en insecten.

Duurzaam tuinieren met Jeroen Hengeveld, programmamanager verduurzaming:

 

1. De tuin sproeien of de planten water geven? Doe dit vooral niet midden op de dag. Als de zon schijnt verdampt het grootst deel van het water meteen. De beste tijd om de tuin te sproeien, is vroeg in de ochtend, zodat het water de tijd heeft om in te trekken."

2. Kijk eens rond of je een mooie regenton kunt vinden. Er zijn natuurlijk van die plastic bakbeesten, maar in een duurzame tuin heeft een houten ton de voorkeur. Sluit de ton aan op je regenpijpen en voilà: je hebt ineens een goede opvang van extra water. Het regenwater is heel goed te gebruiken om de tuin mee te sproeien, dieren drinken te geven of je kinderen mee te laten spelen.

3. Een verlichte tuin is erg mooi, maar is dat wel duurzaam? Wel als je gaat voor solar-verlichting. Hierbij is de lamp voorzien van een kleine zonnecollector die energie kan opslaan. De lichtsensor zorgt ervoor dat de verlichting automatisch ’s avonds aangaat. Je hebt geen batterijen of stroomdraden nodig: de zon zorgt voor natuurlijke energie voor jouw verlichting!

Tuintips medewerkers

Een leuke bloementip van medewerker Ingrid, junior communicatieadviseur: “Campina en Natuurmonumenten zijn een campagne gestart om samen met heel Nederland 100.000 m2 bloemen te zaaien voor de natuur en insecten. Help ook mee en vraag het gratis actiepakket met bloemzaadjes aan via www.heelnederlandinbloei.nl.”

 

Otto Lugers, teamleider serviceteam: "Uit onderzoek door universiteiten is gebleken dat onkruid bestrijden met heet water de meest effectieve en milieuvriendelijke manier is. Het gebruik van heet water (om en nabij 96 graden) zorgt ervoor dat bovengrondse delen van de plant afsterven. Na het toepassen van deze manier raakt ook de wortel dusdanig uitgeput dat die ook het loodje legt. Let wel op dat heet water brandwonden kan veroorzaken, wees voorzichtig!"