Tuin

Tuin

Werkt u graag in de tuin? Of kan u wel wat tuintips gebruiken? Wij nemen u graag mee op tuinavontuur. Houd deze pagina en onze sociale media in de gaten voor leuke tips, weetjes en tuininspiratie.

Als huurder bent u verantwoordelijk voor het onderhoud van de voortuin en achtertuin van uw woning. Het gaat dan om werkzaamheden zoals grasmaaien, onkruid verwijderen en hagen snoeien. Hoe u de tuin indeelt bepaalt u helemaal zelf. Wij vinden het alleen belangrijk dat de tuin er netjes uitziet. Want een nette tuin draagt bij aan een fijne woonomgeving. En daar profiteert u, maar ook uw buurtgenoten van.


Tuintips van Gert de tuinman

Gert Smit, voor veel mensen, Gert de Tuinman. Van jongs af aan al te vinden in de natuur met interesse voor vogels, vissen, bloemen en planten. Sinds vier jaar werkt hij voor zichzelf als hovenier. Hij werkt graag samen met mensen in hun eigen tuin. “Iedereen is uniek en heeft weer een eigen beleving en ervaring met zijn of haar tuin. Mensen hierbij helpen en mijn ervaring delen geeft elke dag weer plezier en energie!”

Bent u een actieve tuinier? Of wilt u liever niet te veel werk hebben van uw tuin? Heeft u een zonnige of schaduwrijke tuin? Gert de Tuinman laat hier elke week een nieuwe tip achter. 

 

Tuintip 1: een zonnige tuin? 
Kies voor planten en bloemen die veel zon nodig hebben. Bij aankoop van een plant of bloem staat dit vaak aangegeven op het kaartje. En zorg voor voldoende vocht. Kijk naar de mogelijkheden om het regenwater op te vangen, bijvoorbeeld met een regenton. Genieten van de vlinders? Plant een vlinderstruik, er zijn tegenwoordig ook lagere soorten. 

Tuintip 2: Haal het uit je tuin
Vergroot het plezier van uw  tuin of balkon door iets eetbaars te planten. Een appel of perenboom voor een muur of schutting (leiboom) neemt weinig ruimte in beslag. Ook de aalbes (wit, rood of zwart) ka nnet als bramm, druif en Japanse wijnbes tegen de muur of schutting geplant worden. Of kweek je eigen groenten of kruiden in een moestuinbak. Kijk eens op www.makkelijkemoestuin.nl

Tuintip 3: Van grijs naar groen 
Weinig tijd voor de tuin? Kies dan voor bodembedekkers. Een bestrate tuin is niet onderhoudsvrij, denk aan onkruid krabben, alg verwijderen en bladeren verwijderen. U kan beter kiezen voor minder bestrating en meer goede bodembedekkers, zoals de vrouwenmantel, dwergmispel of hedera. Veel groen in de tuin zorgt er ook voor dat de bodem het water goed kan vasthouden en daarmee helpt u wateroverlast te voorkomen #winwin 

Duurzaam tuinieren?

We zijn bij Woonservice druk bezig met het verduurzamen van woningen, maar ook in de tuin kunnen we duurzaam bezig zijn. Bijvoorbeeld door regenwater op de te vangen of om te kiezen voor meer groen in de tuin in plaats van steen.

Wanneer we meer groen in onze tuin hebben vangen we het water beter op. En dat is ook weer goed voor het grondwater, want grondwater wordt namelijk weer gebruikt voor drinkwater. Daarnaast zijn bloemen en planten weer goed voor vogels en insecten.

Duurzaam tuinieren:

 

1. De tuin sproeien of de planten water geven? Doe dit vooral niet midden op de dag. Als de zon schijnt verdampt het grootst deel van het water meteen. De beste tijd om de tuin te sproeien, is vroeg in de ochtend, zodat het water de tijd heeft om in te trekken."

2. Kijk eens rond of je een mooie regenton kunt vinden. Er zijn natuurlijk van die plastic bakbeesten, maar in een duurzame tuin heeft een houten ton de voorkeur. Sluit de ton aan op je regenpijpen en voilà: je hebt ineens een goede opvang van extra water. Het regenwater is heel goed te gebruiken om de tuin mee te sproeien, dieren drinken te geven of je kinderen mee te laten spelen.

3. Een verlichte tuin is erg mooi, maar is dat wel duurzaam? Wel als je gaat voor solar-verlichting. Hierbij is de lamp voorzien van een kleine zonnecollector die energie kan opslaan. De lichtsensor zorgt ervoor dat de verlichting automatisch ’s avonds aangaat. Je hebt geen batterijen of stroomdraden nodig: de zon zorgt voor natuurlijke energie voor jouw verlichting! 

Tuintips medewerkers

Otto Lugers, teamleider serviceteam: "Uit onderzoek door universiteiten is gebleken dat onkruid bestrijden met heet water de meest effectieve en milieuvriendelijke manier is. Het gebruik van heet water (om en nabij 96 graden) zorgt ervoor dat bovengrondse delen van de plant afsterven. Na het toepassen van deze manier raakt ook de wortel dusdanig uitgeput dat die ook het loodje legt. Let wel op dat heet water brandwonden kan veroorzaken, wees voorzichtig!"