Samen werken aan energiezuinige en betaalbare woningen

03 januari 2024

Samen werken aan energiezuinige en betaalbare woningen

Op allerlei plekken in ons werkgebied verduurzamen we onze woningen met als doel: de woningen energiezuiniger maken en het verhogen van het woongenot voor de bewoners. Om dit de komende jaren goed te kunnen uitvoeren, zijn we een samenwerking aangegaan met VOC 2047. VOC 2047 bestaat uit vier noordelijke aannemers. Hoe dit is ontstaan, wat het precies inhoudt en hoe de samenwerking verloopt, vertellen Arjan Wiering, werkvoorbereider Woonservice, en Yvonne van den Heuvel, ketenregisseur VOC 2047.

VOC 2047 is in 2020 ontstaan na een inspiratiesessie van Woonservice. Woonservice nodigde SW Vastgoedverbetering, Boekema Vastgoedonderhoud, Wits Vastgoedonderhoud en Lenferink Vastgoed-onderhoud afzonderlijk uit om het te hebben over het project Verduurzamen, verbeteren en circulariteit. Hierna besloten deze partijen elkaar op te zoeken, omdat ze samen meer kunnen betekenen. Yvonne: “In plaats van dat ieder bedrijf wordt ingehuurd voor hun eigen expertise, worden nu de krachten gebundeld. Je hebt elkaar nodig om de projecten goed uit te voeren. En je kunt zo meer kennis delen. Bijvoorbeeld op het gebied van werkvoorbereiding, het maken van plannen en de zoektocht naar vernieuwingen in de markt. Het voordeel van de samenwerking is dat alle partijen weten dat ze de komende jaren voldoende werk hebben. Het betekent ook dat je minder kwetsbaar bent. Wanneer één van de partijen handen te kort komt, kun je elkaar helpen.”

Intensieve samenwerking

De partijen zorgen er samen voor dat een deel van onze woningen wordt verduurzaamd de komende jaren. Hierbij wordt veel samengewerkt. En dagen de partijen elkaar steeds uit om te verbeteren, te innoveren en de verduurzaming van sociale huurwoningen betaalbaar te houden voor nu en de toekomst. Werkzaamheden die onder meer worden uitgevoerd zijn: isoleren, het dichtmaken van kieren, het verwijderen van asbest en het plaatsen van nieuwe beglazing, dakramen en mechanische ventilatie. Arjan Wiering: “Het verduurzamen van onze woningen kost veel tijd. Daarom is het belangrijk om goede partners aan onze zijde te hebben, waarin je vertrouwen hebt en houdt. Dankzij deze samenwerking kunnen we maar liefst rond de tweehonderd woningen per jaar verduurzamen.”

Groeiproces

VOC 2027 is in 2021 meteen van start gegaan met diverse projecten. Zo zijn er in Veenoord en Tweede Exloërmond al veel woningen verduurzaamd en zijn ze nu in Schoonoord bezig. De samenwerking is een groeiproces. Arjan: “Samenwerken met vier partijen gaat niet vanzelf. Elk bedrijf werkt anders. Om de samenwerking goed te laten verlopen, moet iedereen tijd en energie erin steken. Daar werken we samen hard aan. Het is belangrijk om dingen eerlijk en open met elkaar te bespreken. We hebben uiteindelijk één gezamenlijk doel: een fijn en energiezuinig huis voor de bewoner.”

Eén partij

Ketenregisseur Yvonne is de schakel tussen Woonservice en VOC 2047. En ook zij ziet verschillen tussen de bedrijven. Yvonne: “Doordat we direct zijn gestart met de uitvoering, waren het programma en het proces nog niet helder. De afgelopen jaren is er hard gewerkt om heldere afspraken te maken en werkprocessen op elkaar af te stemmen. Zo werken we steeds meer met standaard formulieren en hebben we afspraken gemaakt over hoe we opnames doen. Ook hebben we een materialenboek, zodat overal in de uitvoering dezelfde materialen worden geplaatst. Dit komt de kwaliteit ten goede en zo werken we steeds slimmer. De komende tijd ligt de nadruk steeds meer op het hergebruiken van materialen en het zoeken naar vernieuwing op het gebied van installaties en isolerende projecten.”