Samen slimmer werken: Bouwstroom Noord resulteert in veertien nieuwe woningen in Westerbork

23 mei 2023

Samen slimmer werken: Bouwstroom Noord resulteert in veertien nieuwe woningen in Westerbork

Het is bijna 2 jaar geleden dat de eerste handtekeningen zijn gezet onder de samenwerkingsovereenkomst Bouwstroom Noord. Deze handtekeningen zijn van vijf woningcorporaties en twee bouwbedrijven. Het doel van deze samenwerking? Samen anders, slimmer en sneller bouwen. Zodat er voldoende, betaalbare en energiezuinige woningen worden gebouwd. En we zijn goed op weg, want de eerste woningen worden al bewoond. Hiervan staan er veertien in Westerbork aan de Lindelaan en Lindehof. 

We waren echt samen aan het bouwen.

De woningen in Westerbork hebben wij samen met bouwbedrijf Trebbe gebouwd: zes levensloopbestendige woningen aan de Lindelaan en acht grote gezinswoningen aan de Lindehof. In juli startte de bouw van deze woningen. Twee maanden later werd het hoogste punt gevierd. In november mochten de toekomstige bewoners alvast een kijkje nemen in hun nieuwe woning. En eind januari hebben alle nieuwe bewoners de sleutel ontvangen. De bouw ging dankzij de samenwerking vanuit Bouwstroom Noord als een speer!

Duurzaam & energiezuinig

De woningen zijn goed geïsoleerd en gasloos. Het verwarmen en ventileren van de woning gebeurt door één energiesysteem. En elke woning wekt met zonnepanelen een deel van de energie op. De bewoners zijn hierdoor minder geld kwijt aan energielasten. 

Samen bouwen

Projectleider Arjan Luchies mocht het eerste Bouwstroom Noord project van Woonservice begeleiden. Arjan: "Ik vind het project heel goed gelukt. Er staan mooie en comfortabele woningen. En de samenwerking met het bouwteam van Trebbe was erg prettig. Ik ging elke week wel even op de bouw kijken. En als er wat was, dan werd er contact gezocht. We waren echt samen aan het bouwen. De woningen zijn in ongeveer 5 maanden gebouwd. Het ging razendsnel. Ook de voorbereiding is korter dan bij andere projecten. Want we hoeven bijvoorbeeld niet meer op zoek te gaan naar een aannemer. Door Bouwstroom Noord kunnen we slimmer en sneller bouwen. De woningen aan de Lindelaan en Lindehof zijn hier een mooi voorbeeld van."

De samenwerking

Bouwstroom Noord is opgezet door woningcorporaties Lefier, Actium, Woonservice, Woonconcept, Wold & Waard en bouwbedrijven Dura Vermeer en Trebbe. Een samenwerking die is opgericht zodat we voldoende en betaalbare sociale woningen kunnen blijven bouwen. In een tijd waarin grondstoffen, materialen en vakmensen erg schaars zijn. En er een grote vraag is naar passende woonruimte.

Dat doen we op deze manier

We voegen kleine projecten samen, waardoor we zorgen voor voordelen op het gebied van inkoop, proces en kennis. We werken vanuit vijf type woningplattegronden: kleine gezinswoning, grote gezinswoning, levensloopbestendige woning en twee type appartementen. Plattegronden waar we binnen de mogelijkheden het beste hebben uitgehaald voor de bewoner. Dit betekent niet dat we overal dezelfde woningen bouwen. Bij elk project is een architect betrokken die de buitenkant van de woning ontwerpt en ervoor zorgt dat het past bij de omgeving. Maar we hanteren wel overal hetzelfde proces. En we leren en evalueren. Wat we bij het ene project hebben geleerd, nemen we mee naar de volgende projecten. Hierdoor kunnen we ook steeds slimmer en efficiënter bouwen. 

Samen slimmer werken, onze koers voor de komende jaren. Wilt u meer informatie over hoe wij ons werk slimmer en efficiënter kunnen doen door samenwerkingen? Bekijk dan ons koersmagazine