Plantenasiel Beilen geeft planten een nieuw thuis

15 april 2022

Plantenasiel Beilen geeft planten een nieuw thuis

Bent u op zoek naar nieuwe planten voor in uw tuin? Of heeft u planten over? Bij het plantenasiel in Beilen kunt u planten halen en brengen.

Onze collega Hendrik Timmer is adviseur duurzaamheid en vrijwilliger bij de Dierenweide. Hij ontdekte dat er veel planten achterbleven in de tuinen van sloopwoningen. Vergeten planten waar we andere mensen heel blij mee kunnen maken, bedacht hij. Zo ontstond het idee om een plantenasiel te maken. Hij gooide het in de groep bij de vrijwilligers van de Dierenweide en het enthousiasme werd gedeeld. Een weekend later werd de plek waar het plantenasiel moest komen gereedgemaakt.

Van hortensia tot passiebloem

Hendrik: “In december hebben we planten uit de tuinen bij de sloopwoningen gehaald. En naar het  plantenasiel bij de Dierenweide gebracht. Niet elke plant straalde uit nog in leven te zijn, maar we geven ze allemaal een kans. We zijn heel benieuwd hoe de tuin eruitziet als alles in bloei  staat. En welke planten weer tot leven komen.”

Gratis en voor niets

Bent u benieuwd welke planten er beschikbaar zijn? Bij de Dierenweide hangt een poster. En op de Facebookpagina van de Dierenweide staat ook een overzicht. “Wanneer er iets voor u bij zit, mag u deze gratis meenemen. Loopt er een vrijwilliger van de Dierenweide rond? Laat dan even weten welke plant u meeneemt. Dan passen wij de poster weer aan.”

Geef uw buitenplant een tweede kans

Het plantenasiel is een groot succes. Veel planten hebben al een nieuw thuis gekregen. Hendrik: “We hebben inmiddels weer genoeg ruimte over voor nieuwe tweede kansjes. Bent u in de tuin aan de slag? En staan er planten in uw tuin die u liever kwijt bent. Gooi ze dan niet weg, maar breng ze naar het plantenasiel in de Dierenweide. Dan maakt u er iemand anders weer blij mee.”

De Rangers van de Dierenweide mochten het plantenasiel officieel openen. Dit deden zij door hun zelf beschilderde letters op het bord te boren.