Vraag het de vakman: Een inductiekookplaat

26 september 2023

Vraag het de vakman: Een inductiekookplaat

"Soms doen een aantal kookzones van mijn inductiekookplaat het niet. Hoe komt dat? En hoe kan ik dit zelf oplossen?"

Wat is inductie koken?

Vakman Arjen: “Een inductiekookplaat verwarmt een pan energiezuinig, veilig en snel. Koken op inductie is daarom erg populair. Bij inductie koken wordt niet de kookplaat, maar de pan opgewarmd. Als de kookplaat aanstaat en er geen pan op staat, dan gebeurt er dus niets. Haal je na het koken je pan van de plaat af, dan schakelt de kookplaat automatisch uit. Na het koken is de kookplaat nog wel een beetje warm, maar die koelt snel weer af.” 

Het is belangrijk om pannen te hebben die geschikt zijn voor een inductiekookplaat. De bodem van de pan moet magnetisch en recht zijn, zodat hij contact maakt met de kookplaat en dus warm wordt. Als je gekookt hebt op gas, is de kans groot dat de bodem van je pan is vervormd en dus niet meer herkend wordt door de kookplaat. Daarnaast heeft de kookplaat een aansluiting nodig die voldoende elektriciteit kan leveren.

Wist u dat?

Koken op een lage stand zorgt voor minder condens in de keuken. Zelfs wanneer het water zachtjes borrelt, bereikt het nog steeds het kookpunt. En is het geschikt om rijst, pasta of groenten in te koken. Vergeet niet om de deksel op de pan te doen. 

Kan ik ook een inductiekookplaat krijgen?

Heeft u op dit moment een gaskookplaat, maar wilt u graag overstappen naar het koken op inductie? Dat kan! Er zijn twee opties:  

1. U heeft een keuken met kookpakket van Woonservice
Dan kunt u de gaskookplaat omruilen voor een inductiekookplaat. Hiervoor betaalt u een eenmalige bijdrage van € 150,- voor het aanleggen van een kookgroep. We leveren dan 2 x 220 volt en een perilex-aansluiting.  
Weet u niet zeker of u een kookpakket van Woonservice heeft? Neem dan contact op met onze klantenservice via 0593 56 46 00. Heeft u een keuken van voor 2010? Dan heeft u geen kookpakket van Woonservice. 

2. U heeft een eigen gaskookplaat
Dan kunt u alleen een aanvraag doen voor het aanleggen van een kookgroep (elektra: 2 x 220 volt). U betaalt hiervoor eenmalig € 150,-. Het aanschaffen van een inductiekookplaat is voor uzelf.