Inspiratieprijs voor onze ecologische woningen in Exloo

18 september 2023

Inspiratieprijs voor onze ecologische woningen in Exloo

Vrijdagmiddag 15 september is in theater De Nieuwe Kolk de Drentse Architectuurprijs uitgereikt. Dat is een prijs die eens in de twee jaar wordt uitgereikt voor 'projecten die een aantoonbare bijdrage leveren aan de woon- en leefomgeving'. Naast de juryprijs, is er ook een publieks- en inspiratieprijs. De inspiratieprijs ging naar onze ecologische woningen in Exloo, ontworpen door Titus Mars van DAAD Architecten. Volgens de jury zijn de woningen zorgvuldig en met aandacht voor detail ontworpen. Hoge duurzame ambities zijn gecombineerd met vakmanschap. De jury spreekt haar lof uit naar DAAD en Woonservice voor de ambitie in de opgave en het eindresultaat.

Voorbeeldwoningen

De ecologische woningen in Exloo zijn volgens de jury een voorbeeld voor de dubbele opgave waarvoor we op dit moment staan: de noodzaak van het bouwen van vele sociale huurwoningen én de noodzaak om duurzaam en energiezuinig  te bouwen. De woningen in Exloo laten zien dat ecologisch bouwen en wonen haalbaar is. 

Stralende bewoner

De jury vindt dat de binnenkant van de woning traditioneel is en daarom 'oogt als een doorsnee sociale huurwoning'. Maar dat doet niet af aan het uiteindelijke resultaat. "Zeker als ook in ogenschouw wordt genomen dat de bewoonster die we spraken onder aan de streep voor de gezamenlijke kosten van huur en energie minder kwijt is dan voor haar vorige, tochtige woning. Het mooiste van het project was misschien wel de trots op haar huis van deze bewoonster, ze straalde ervan", aldus de jury.