Binnenkijken in een ecologische woning in Exloo: 'Ik ga hier nooit meer weg'

24 oktober 2023

Binnenkijken in een ecologische woning in Exloo: 'Ik ga hier nooit meer weg'

Aan de Molenweg in Exloo staan onze eerste acht ecologische woningen. De 2-onder-1-kapwoningen zijn in 2022 opgeleverd, geschikt voor 1- en 2-persoonshuishoudens. De huizen zijn bio-based gebouwd. Dat betekent dat de bouwmaterialen zoveel mogelijk uit de natuur komen en recyclebaar zijn. Zo zijn de wanden en verdiepingsvloeren gemaakt van hout en is het isolatiemateriaal van stro. Sinds december woont Diana in een van de ecologische woningen. Wij mochten bij haar binnenkijken.

Hoe bevalt het hier?

“Ik vind het fantastisch om hier te wonen. Ik weet nog steeds niet wat mij overkomt. Ik kom in aanmerking voor sociale huur en heb twaalf jaar lang ingeschreven gestaan. Als het gaat om sociale huurwoningen, kom je meestal in een nieuwbouwwijk terecht of in een tussenwoning in een bestaande wijk. Daar had ik rekening mee gehouden. En nu woon ik op de mooiste plek op aarde. Ik kan het nog steeds niet geloven.”

Wat vindt u zo fijn?

"Het huis voelt als een warme deken. Ik denk dat dit komt door de ‘grasmuren’. Het is knus en gezellig en je hoort geen echo in de ruimtes, iets wat je in een stenen huis wel kan hebben. Ik woonde hiervoor in een nieuwbouwhuis in Assen, maar ik ben eigenlijk geen stadsmens. Ik kom oorspronkelijk uit Nieuw-Buinen en wilde graag weer in een dorp wonen én kleiner. Dit huisje voldoet aan al mijn wensen. Ik voelde me thuis vanaf dag één. Het is compact, milieuvriendelijk en het uitzicht is echt een droom. Ik kijk uit over weilanden en kan op de bank naar de zonsondergang kijken. Wat wil je nog meer?”

Kende u Exloo voordat u hier kwam wonen?

“Nee, dat was wel iets waarover ik moest nadenken. Wil je op je 64e nog vertrekken naar een dorp waar je niemand kent? Maar mijn familie woont dichtbij, in Stadskanaal. Daar ben je zo. Exloo is een mooi dorp met vriendelijke mensen. Het is een toeristisch dorp, maar daar merk je in deze straat niets van. Iedereen groet elkaar altijd, dat vind ik leuk. Ik spin op een spinnenwiel. Ik heb daarom al een keer in klederdracht op het Schaapsscheerdersfeest een demonstratie spinnen gegeven zoals dat vroeger ging. Ik denk dat het vanzelf wel losloopt. Ik kan het ook goed vinden met mijn buurvrouw. We zijn blij dat we naast elkaar wonen.”

Is het wonen in een ecologisch huis volgens u anders dan een 'gewoon' huis?

“Het is heel anders. Je moet een aantal regels in acht nemen. Zo is het een ademend huis, dus mag je bijvoorbeeld op de bovenverdieping geen zeil neerleggen want dat ademt niet. Daarnaast wordt, dankzij de warmtepomp en zonnepanelen, de temperatuur in huis automatisch geregeld en blijft het vrij constant. Ik heb het in de winter niet koud gehad en ook tijdens de warme dagen in het voorjaar was het niet te warm in huis. Mijn energierekening was voorheen altijd schrikbarend hoog, maar ik leef nu supergoedkoop."

De bovenverdieping werd kaal opgeleverd. Wat heeft u ervan gemaakt?

“We mochten zelf bedenken wat we met de ruimte op de bovenverdieping gingen doen. De meeste bewoners hebben de slaapkamer beneden. Ik heb uiteindelijk mijn slaapkamer boven gemaakt en mijn werkkamer beneden. Dat kan ik altijd nog aanpassen, als ik de leeftijd bereik waarop het nodig is. Ik ben een maker. Ik bind boeken, ik borduur, knap stoelen op, spin en teken. Ik vind het fijn om mijn spulletjes dicht bij mij te hebben.”

Ziet u zichzelf hier over een paar jaar nog wonen?

“Ik blijf hier wonen tot het einde. De maanden vliegen om op mijn nieuwe plekje en ik word steeds gelukkiger. Mensen zien het ook aan mij en zeggen dat ik straal. Dat komt door het huis. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de voor- en achtertuin van het huis, zo groot! Ik ben hier helemaal op mijn plek.”


Bent u trots op uw tuin of woning en vindt u het leuk om dit met anderen te delen? Meld u dan aan voor onze rubriek ‘Binnenkijken’. Dit kan door een e-mail te sturen naar info@woonservice.nl. We maken dan een fotoreportage van u en uw woning. De foto’s krijgt u van ons cadeau!