Interview Jolanda

Interview Jolanda

Jolanda komt oorspronkelijk uit Rotterdam en woont nu aan de Alle Boelenstraat in Schoonoord. Toevallig kon ze drie jaar geleden in de woning die recht achter de woning van haar moeder staat. Dat is gezellig! Maar ook heel fijn, want ze heeft artrose. Als het nodig is, kan haar moeder helpen. Jolanda mag heel graag in haar tuin zijn, naast een mooie overdekte zithoek heeft ze ook een kleine moestuin.

Waarom heb je een moestuin?
‘Ik ben geïnspireerd door mijn moeder. In Rotterdam had ze altijd een volkstuintje. Toen ze hier kwam wonen, maakte ze een moestuin in haar achtertuin. Ik had een stukje grond over en dacht ik dat kan ik ook wel eens proberen. Het zit echt in de familie, mijn vader had een groothandel in groente & fruit. En van jongs af aan werd het al op mijn hart gedrukt, groente en fruit haal je op de markt of bij een groenteboer. Als het kan doe ik dat nog steeds, maar in veel dorpen zijn groenteboeren verdwenen. En mijn vader, die haalt het nu ook wel eens bij de Lidl hoor.’

Wat heb je allemaal in je moestuin?
‘Voor die kleine vierkante meter best wel veel: sla, sperziebonen, tomaat, courgette, frambozen, aardbeien, bieslook, bosui, paprika, komkommer en bloemkool. Op de tomaat en paprika na heb ik alles zelf gekweekt. In het voorjaar stonden mijn vensterbanken vol met bakjes.’

Wat vind je zo leuk aan een moestuin?
‘Ik vind het zo bijzonder, dat uit een klein zaadje uiteindelijk groente en fruit kan groeien. En het groeiproces, als ik een paar dagen naar familie ben in Rotterdam en thuiskom dan merk ik hoe snel het allemaal groeit. Iedereen die een vierkante meter over heeft in zijn tuin, gewoon proberen! Het is zo leuk.’

Wat heb je tot nu toe al kunnen eten uit je moestuin?
‘De sla, ik pluk elke dag wat blaadjes voor bij het avondeten. En de frambozen en aardbeien doe ik door de yoghurt. Als avondmaal heb ik al sperzieboontjes gegeten. Hmm, uit je eigen moestuin smaakt alles zoveel lekkerder.'

Heb je nog een (moestuin)recept die iedereen een keer moet proberen?
‘Courgette inmaken! Als dat eenmaal groeit heb je snel te veel. En als je ze inmaakt, dan kun je er nog heel lang van genieten.’

Recept courgette inmaken

Ingrediënten

  • Twee courgettes
  • Een rode paprika
  • 750 ml witte wijnazijn
  • 350 gram suiker
  • Een eetlepel geneusde venkelzaad of komijnzaad
  • Zes schone potten van 350 ml

Bereiding

  • Snijd de courgette in plakken en de paprika in repen
  • Verdeel de courgette en de paprika over de potten en druk het licht aan
  • Breng de wijnazijn met de suiker en het venkelzaad of komijnzaad tegen de kook
  • Los de suiker langzaam op
  • Schenk het zoetzure vocht over de courgette
  • Sluit de pot en laat ze omgekeerd ongeveer vijftien minuten afkoelen
  • Keer de potten en laat ze helemaal afkoelen
  • Na twee dagen is de courgette zoetzuur het lekkerst. Je kunt de potten op een koele en donkere plek maximaal drie maanden bewaren. Voor een geopende pot is dat ongeveer 7 dagen.

Bron: via Jolanda uit het Dagblad van het Noorden