Energiepionier Renee

Energiepionier Renee

Renee woont zo'n 10 jaar in Valthe en werkt als dierenverzorgster bij Wildlands in Emmen. Ze is vegetarisch en leeft zo zuinig en duurzaam mogelijk. Het energieproject van Woonservice past daarom precies in haar straatje.

“Ik was één van de laatste energiepioniers die een installatie kreeg. Dat was wel een voordeel, want alle kinderziektes waren er al uit.

“Ik ben altijd bezig om zo duurzaam mogelijk te leven, omdat ik zuinig ben op de natuur. Dat is ook mijn motivatie om mee te doen aan het energiepioniersproject. Ik was erg benieuwd naar wat er nog meer mogelijk is op het gebied van besparing. Het kiezen van een goed systeem was wel een uitdaging, omdat ik al een lage energierekening heb. We moesten iets vinden wat ervoor zorgt dat deze nóg lager uitvalt. Dat werd de Techneco hybride lucht-water warmtepomp type Elga.”

“De warmtepomp verwarmt het huis, maar mijn cv-ketel regelt het warme water. Deze warmtepomp doet het alleen als het buiten boven de 4 graden is. Ik heb de pomp nu driekwart jaar en het bevalt goed. De installatie bestaat uit twee delen, een voor binnen en een voor buiten. Beide apparaten zijn klein en staan los van de muren van het huis waardoor je weinig last hebt van het geluid. Er is altijd een constante warmte in de woning. Verder merk ik niet veel verschil in vergelijking met de situatie daarvoor. Het elektriciteitsverbruik is omhoog gegaan, maar het gasverbruik is naar beneden gegaan. Om het elektriciteitsverbruik te compenseren heb ik er nog een zonnepaneel gekregen.”

“Ik was één van de laatste energiepioniers die een installatie kreeg. Dat was wel een voordeel, want alle kinderziektes waren er al uit. De monteurs waren drie dagen bezig en alles verliep soepel. Ik ben heel tevreden. Dankzij de app Plugwise kun je precies zien hoeveel energie je verbruikt, van elektrische apparaten tot aan de zonnepanelen. Het maakt je bewuster. En het feit dat je daadwerkelijk resultaat ziet, maakt dat je erover gaat vertellen. Door mijn deelname aan dit project vind ik ook dat ik hier een voortrekkersrol in moet spelen. Mensen mogen alles vragen en komen kijken als ze willen.”

Energiebesparingstip van Renee: Vervang alle lampen door ledverlichting. Hiermee bespaar je zoveel energie, ik vond dat een eye-opener. Het geeft ook nog meer licht af. 

Waarom doe je mee aan de Energiepioniers?

Ik ben 27 jaar dierenverzorger, vegetarisch en leef zo zuinig en duurzaam mogelijk. Ik wil de wereld goed achterlaten voor anderen. Niet alleen de dieren zijn mooi, ook de natuur is prachtig. Daar moeten we zuinig op zijn.

Geïnstalleerde systemen

Techneco Electra hybride lucht-water warmtepomp + thermostaat Anna + zonnepanelen + plugwise

Wat hoop je met de deelname te bereiken?

Ik hoop bewustwording te creëren over energieverbruik. Als dorp is Valthe bezig energieneutraal te worden. Ik hoop daarin iets te kunnen betekenen door mijn ervaringen te delen. Het zou toch fantastisch zijn als dit overal toegepast kan worden.