Geluk(t) met Woonservice

Geluk(t) met Woonservice

Henk Kootstra (81), Roelie Kootstra (80), Willem Bouwknegt (66) en Klaasje Bouwknegt (62) wonen al 41 jaar naast elkaar. Eerst aan de Hazekampstraat in Schoonoord en nu in het zogenaamde Brinkwonen, een nieuwbouwproject van negentien seniorenwoningen verdeeld over vijf erven aan de Leger-, Stort-, en Stikkerstraat. Deze woningen zijn in het voorjaar opgeleverd en beide echtparen wonen er sinds juli dit jaar. Ze zijn erg tevreden over hun nieuwe thuis én de nieuwe/oude buren.

Het begon allemaal aan de Haze-kampstraat. Roelie en Henk woonden sinds 1963 met veel plezier aan deze straat waar ze hun drie kinderen kregen. Willem en Klaasje kwamen in 1978 naast Henk en Roelie wonen. Ook zij kregen aan de Hazekampstraat hun twee kinderen. De band tussen de buren was goed. Klaasje: "Toen de kinderen nog klein waren, kwam Roelie na het eten altijd even met de kinderen spelen." Deze bezoekjes namen wat af naarmate de kinderen groter werden, maar de verstandhouding is altijd goed gebleven. "We hebben nog nooit een verkeerd woord met elkaar gehad en dat willen we ook niet. Het bevalt ons heel goed om naast elkaar te wonen. Je weet dat je altijd bij elkaar kunt aankloppen. Dikke prima."

Levensloopbestendige nieuwbouw

Het naast elkaar wonen beviel zo goed dat beide buren besloten zich gezamenlijk in te schrijven voor het nieuwbouwplan Brinkwonen. Alle woningen in Brinkwonen hebben een slaap- en badkamer op de begane grond, zonnepanelen op het dak en een veranda aan de zonzijde. De erven variëren in grootte en er zijn twee woningtypen. De bewoners van Brinkwonen hebben een supermarkt voor de deur en kunnen gebruikmaken van zorg via het nabijgelegen zorgcentrum. Roelie: "Wij wilden graag een slaapkamer en een douche op de begane grond en dat konden wij niet realiseren in de Hazekampstraat. Wij zagen dit als een kans die we niet voorbij konden laten gaan." Klaasje: "Zo’n kans krijg je maar één keer. Wanneer krijg je zomaar een splinternieuwe ruimte? Wij zijn natuurlijk wel wat jonger, maar met het oog op de toekomst is een slaapkamer beneden heel prettig."

Juiste keuze

De familie Bouwknegt en Kootstra zijn erg te spreken over hun nieuwbouwwoningen. De locatie is goed en de architectuur van beide woningtypen spreekt ze aan. Willem: "Alles is nieuw. Het huis is mooi afgewerkt en gemakkelijker om schoon te houden. Het is beter geïsoleerd, we hebben een mooi uitzicht én vloerverwarming. Ik heb nog geen koude voeten gehad." Ook Henk is tevreden met zijn nieuwe onderkomen en zijn nieuwe buurt. Henk: "Het is natuurlijk nieuwbouw, dus de buurt moet nog wel een beetje worden aangekleed. Er moeten bomen worden geplant en meer verlichting komen, maar dat komt allemaal wel. Dit was een goede keuze."

Spannende loting

Het nieuwbouwproject Brinkwonen trok veel belangstellenden en er waren veel inschrijvingen. Een loting zou bepalen wie de nieuwe bewoners zouden worden. Tijdens de loting zat de zaal vol. Klaasje: "Wij kwamen met z’n vieren als laatste binnen en konden meteen een lootje trekken. En warempel, wij trokken de nummers 1 en 2. Dat betekende dat wij als eersten een woning mochten kiezen. Dat is toch toevallig! Van tevoren hadden we al bedacht voor welke woning we zouden gaan. Wij kozen de woningen naast elkaar en daar zijn we nog steeds blij mee. Ik vind het gewoon gezellig." Roelie: "Het leuke is dat onze kinderen ook niet anders weten. Het is altijd buurvrouw Roelie en buurvrouw Klaasje. Je weet wat je hebt en dat weet je niet als je naast een vreemde komt te wonen. Onze buren aan de Hazekampstraat moeten wel even wennen dat wij weg zijn, maar we drinken nog elke week koffie met ze."

Brinkwonen

Het nieuwbouwplan Brinkwonen in Schoonoord bestaat uit vijf erven met in totaal 19 seniorenwoningen. Alle levensloopbestendige woningen hebben een slaapkamer en badkamer op de begane grond, brede deuren, geen drempels en een veranda aan de zonzijde. Bij iedere woning hoort een eigen buitenberging. Het is hier landelijk wonen met de gemoedelijke sfeer van een boerenerf.